A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2011. március 19., szombat

Pelenkateszt – BrightBots többméretes nadrágpelenka (belső)

A BrightBots nadrágbelsők nagyon jó kis frottír anyagból készülnek, három színben (rózsaszín, világoskék és sárgászöld ("lime"), mindegyik nagyon szép élénk szín. Mivel lánykára próbálom ezeket a megoldásokat, rózsaszínt választottunk, ami azért sötétebb a klasszikus rózsaszíntől, inkább mély ciklámennek mondanám. A modell tépőzáras és combgumírozott, S, M és L méretben - Blanka 7 kiló (5,5 hósan), így gondoltam, M-es méretet tesztelünk. Ez első ránézésre elég nagynak tűnt, de szerencsére nem bizonyult annak.

Előmosásként együtt mostam egy Monapel nadrággal, nagyjából egyszerre száradtak meg, de tapintásra messze van a két pelus egymástól: a BB nagyon jó puha! A nadrág közepén tömör a betét, egy kb. dupla vastagságú betét van bevarrva. Én ezt nem fokoztam plusz betéttel, csak a papírt helyeztem rá.


Összesen kétszer teszteltünk a bejegyzés időpontjáig, először 2 órát, másodszor pedig 2,5 órát volt a leánykán. A BrightBots nadrágpelenka tehát felkerült Blankára, a tépőzár erősen zárt, pedig egy viszonylag keskeny sáv.









Külsőként rápróbáltam a Flip külsőt, amit teljesen kinyitottam hozzá és így remekül fedte:



Aztán csak kíváncsiságból rápróbáltam a BrightBots vékony nyári külsőjét is, ez elég nagy külső, pedig a Blanka súlyához ajánlott méretet választottam.










A második teszt alkalmával az M-es ImseVimse külsőnk került a frottír nadrágpelenkára, 2,5 óra hosszára.


Sehol nem folyatott, pedig combnál nem illeszkedett teljesen a lánykára.





Az újonnan tesztelt puha
BrightBots nadrágpelenkánk tehát mindkét alkalommal remekül teljesített, nem is ázott el teljesen, a popónál még maradt száraz rész. Legközelebb kibírom a 3 óra hosszát és beszámolok arról is :). Plusz betéttel szerintem egy pisilős babánál is kibírja az éjszakát, Blankánál erre egyelőre nincs szükség. Mindenképpen megtartjuk! :)

Bejegyzés kiegészítés 3 nap múlva: 2 éjszaka is ez a nadrág volt Blankán és nem történt baleset!


És az értékelése az 5-fokú skálán ((ahol az 5 jelenti a legjobb, az 1 pedig a legrosszabb véleményt):
Könnyű használni: 5 (papírt rá, összezár a tépőzárral)
Külcsín: 5 (igen kellemes fogás és nagyon szép szín)
Záródás: 5 (erős de nem túl erős tépőzár)
Méretállítás lehetősége: 5 (derékban lehet csak állítani, mivel többméretes) Nedvszívás: 5
Csomag a popón: 4
Bővítési lehetőség: 5 (van még hely a plusz betétnek, ha kell)
Minőség: 5

2011. március 9., szerda

Pelenkateszt - Happy Heinys egyméretes zsebes pelenka, betét nélkül

Az USA-ban oly közkedvelt, sőt itthon is sokak által szeretett márka széles kínálatából egy egyméretes, tépőzáras pelust próbáltunk ki ez alkalommal. Most egy gyönyörű, csajos szín választottam Blankának, ami Candy, azaz „cukorka” névre hallgat. A pelenka zsebes fajta, mint a FuzziBunz volt, de ehhez nem saját betétet tettem, hanem egy noname frottír betétet, hogy minden kiderüljön, aminek ki kell :)

Mivel egyméretes, a hosszt kell először beállítani: először úgy tűnt, mintha az átlagosnál mintha kisebb lenne a pelus és feladás előtt teljesen szétpatentoltam a legnagyobb méretre. Viszont amikor felkerült Blankára, nagynak tűnt, így szépen visszapatentoltam egy sort :) (Pont fordítva jártam, mint a Fuzzival a múlt héten: az nagynak tűnt, kisebbre húztam a kelleténél, a Happy Heinys meg kicsinek tűnt, szétnyitottam. És végül mindkettő esetében a gyártó beállítási ajánlása tűnt a legjobbnak :))
A pelus feladásakor szinte meglepődtem, milyen rugalmas zárópántjai vannak a pelenkának, ahogy húztam szorosra a derekán úgy nyúlt, mint egy gumiember – legalábbis a meglévő pelusaimhoz képest meglepően rugalmas volt. Ezért jár egy pont a gyártónak, abszolút úgy éreztem tőle, hogy teljesen ráilleszthető a babóra.

Ezután Blanka eltöltött 2 és ¾ órát az új HH zsebesben, azért csak ennyit, mert nem bírtam a 3 órát kivárni, olyan kíváncsi voltam. Nem is csalódtam, a pelusból nem folyt ki semmi, a felülete sem ázott át, azaz teljesen szárazon maradt a babaruha! Mivel csak minimálisan volt nedves a polárbelsője, hagytam száradni egy pár órát és a következő cserénél ismét feladtam a kisasszonyra, akkor több, mint 3 órát is rajta volt, mert körbejártunk pár boltot.
Volt bennem egy kis félsz amiatt, hogy elázott legalább a combjánál és öltözhetünk át, de nem! Szóval a PUL réteg tökéletesen működött, a nedvszívás kifogástalan volt egy sima frottír betéttel is, a nedvesség sehol sem vezetődött ki a ruhához.


Egy pár szót a tépőzárról is ejtenék: én eddig a patenttal záródó pelenkákat szerettem, mert utáltam, hogy a tépőzár mindenhova odatapad, ahová nem akarom és kihúzgálja a szálakat. Sőt, némelyiket olyan erősre csinálják, hogy egyszerűen lehetetlen szétszedni. A Happy Heinys tépőzára nagyon barátságos, könnyen nyílik de erősen zár. Nem széltől szélig tart a pánton, hanem marad hely még rajta, így nem tud beletapadni a felette lévő babaruhába sem.

Összefoglalásként megdicsérném Linda Byerline és kollégáinak alkotását, szerintem egy nagyon jó zsebes pelenkát alkottak, mindenki örömére! Az egész pelenka egy vékony, puha, rugalmas megoldásnak tűnik már első kézhezvételkor, ami be is bizonyosodik a használat során.

Értékelésem az 5-fokú skálán a következőképpen alakul:
(ahol az 5 jelenti a legjobb, az 1 pedig a legrosszabb véleményt)

Könnyű használni: 5 (betétet bele, papírt rá, összepatentol)
Külcsín: 5 (jó fogás és szép szín)
Záródás: 5 (erős de nem túl erős tépőzár, nagyon hosszan)
Méretállítás lehetősége: 5 (derékban is és patentokkal hosszra)
Nedvszívás: 5
Csomag a popón: 5
Bővítési lehetőség: 5 (a zsebbe további betét tehető)
Minőség: 5

2011. március 6., vasárnap

Pelenkateszt – FuzziBunz egyméretes zsebes pelenka


A sok gyönyörű színből először is a szín kiválasztása volt nehéz, mert a Fuzzi színei szerintem egyszerűek, életszerűek, csodaszépek. Végülis egy uniszex, halványzöld pelust vettem ki, amely „Mint”, azaz „menta” színnel van illetve.




Amikor kibontottam a pelenkát, a PUL felett puha polár belsőt , 2 db pihepuha frottír betétet és egy adag lukasztott gumiszalagot találtam. A gumiszalag pótlásra szolgál abban esetben, ha esetleg megnyúlna, elhasználódna. Ezzel máris egy jó pontot kapott tőlem a gyártó, ugyanis az itthon jelenleg kapható pelenkáknál létező probléma, hogy a gumit az ecetes öblítés „megeszi”, vagy csak idővel elöregszik és lehetetlen azt (kultúráltan) cserélni. A PUL első fogásra, de már ránézésre is valóban vízhatlannak tűnt.
Egy szó, mint száz, az első találkozáskor úgy éreztem, erről a pelenkáról jó véleményem lesz.

Az új, mentaszínű pelusunkat egyszer öblítettem ki a főpróba előtt, 30 fokon. Elég gyorsan megszáradt a külső pamutréteg is, a puha polárbelső és a betétek is. Nem szokásom kifordítani a zsebes pelenkát, hogy hamarabb megszáradjon a PUL oldali polárréteg is, de már alig vártam, hogy használhassam, ezért most megtettem, így pár óra múlva már be is avathattuk Blankával.

Első lépésként a megfelelő hosszt kellett beállítani, hogy jól illeszkedjen a baba combjának vastagságához. A megszokottal ellentétben ennél a márkánál nem patentokkal állítható a pelus mérete, hanem a combnál futó gumírozás szolgál. Mivel nem volt nálam a csomagolásként mellékelt papírcsík, ami az ajánlott méretezést is tartalmazza, a 6. lyukba állítottam a comboknál behúzott gumiszalagot. A szalag „feleslegessé vált” vége nagyon praktikusan visszagyömöszölhető egy kis nyílásba, amit kifejezetten erre képeztek ki a poláranyagon.






A 6. lyuk soknak bizonyult: amikor összepatentoltam a pelust, az szinte kicsi lett, így inkább egy mérettel lazábbra állítottam, azaz az 5. lukba, ami remekelt is aztán több órán át (bár legközelebb még engedek egy lyukat).



A pelenkához járó, 2 db puha fottírbetét közül az egyik S-es, a másik M/L méretű. Mivel Blanka nem törpevízmű, ezért az S-es betétet választottam, remélve, hogy elég lesz.


Kíváncsi voltam, hogy a (legutóbb ausztrál kutatók által) javasolt pelenkázási idő, azaz 3 óra elteltével milyen állapotban találom a pelust. Nagy örömömre a külső felület teljesen száraz volt, azaz a Fuzzi belső PUL rétege tényleg nem engedi át a nedvességet. A belső polár réteg az elvártaknak megfelelően picit nedves lett, az S-es betét pedig jól felszívta a pisit. Semmi szivárgás, combnál ázás, kifolyás – tökéletesen működött! És mivel csak enyhén lett nedves a belső polár réteg, kiteregettem szellőzni-száradni, hogy ha megszárad, újra bevetem, a még száraz nagyobbik betéttel.
A vízzáró PUL rétegnek köszönhetően akár úszópelenkának is használható.




Összehasonlítási alap nálam egy kínai zsebespelus volt, amely 1 db frottírbetéttel kb. 5 kilóig kb. 2 óra alatt nedvesedett át, később viszont már combnál is, elég komolyan.

Blanka a teszt idején 5 hónapos, 69 cm és 6,5 kg volt. Combvastagságát átlagosnak mondanám, mivel eddig minden típusú és márkájú pelenka jó volt rá, nem folyatott.

És hogy szakmámnál maradjak ;): 5-fokú skálán értékelve a pelenkát (ahol az 5 jelenti a legjobb, az 1 pedig a legrosszabb véleményt), a következőképpen osztályoznám:

Könnyű használni: 5 (betétet bele, papírt rá, összepatentol)
Külcsíny: 5 (jó fogás és szép, természetes szín)
Záródás: 5 (erős patentok, 2(!) sorban)
Méretállítás lehetősége: 5 (derékban is és a gumival hosszra)
Nedvszívás: 5
Csomag a popón: 4
Bővítési lehetőség: 5 (a zsebbe további betét tehető)
Minőség: 5


Magyarországon itt kapható: http://www.tarka-barka.hu/

Vélemények a pelenkáról, külföldről:
http://www.babyworld.co.uk/information/reviews/product.asp?id=290 


***** Kibővítem a bejegyzést 18 hós korban készült képekkel. A pelus szinte teljesen ki van engedve, minden gumija az 1-es állásba van gombolva a combban.