A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2011. május 15., vasárnap

Úszópelenkákról

Ha a babád strandra, uszodába vagy wellness központ medencéjébe szeretnéd vinni, az úszópelus használata elengedhetetlen. A strandon, tengerparton is segít megakadályozni, hogy gyermekünk kellemetlen emlékeztetőt hagyjon maga után a homokban vagy a sekély vízben.
A megfelelő úszópelenka használatával a szülő is nyugodtabban úszik, játszik a babájával a vízben.



A babák, amellett, hogy remekül szórakoznak, egyfajta biztonságot is szereznek a vízben végzett mozgás, foglalkozás során. Mind a baba, mind a szülő kedvét könnyen elronthatja egy baleset miatti aggodalom. A hagyományos úszónadrágok nem nyújtanak biztonságot a balesetekkel szemben és az eldobható pelenkák sem felelnek meg a célra, hiszen egy ilyen pelenka megszívná magát vízzel és lehúzná a babát a súlyával. Szintén kockázatos a használatuk uszodában, mivel a nedvszívó mag szétmállhat, és gondot okozhat az uszodai szűrőrendszerben.

Az úszópelenkákat kifejezetten az ilyen problémák elkerülésére fejlesztették ki. Testhez simulnak a combon és a deréknál, így a pelenkán belül tartják az esetleges balesetek eredményét.



Léteznek eldobható és újrahasználható úszópelenkák, utóbbiak puha, rugalmas fürdőruhaanyagból készülnek, belül legtöbbször vékony nedvszívó anyaggal is ellátva, hogy felszívják a pisit és benn tartsák az összes szennyeződést. Használat után kimoshatóak és újra használhatóak, így sokkal gazdaságosabbak gyakori uszodába járás esetén, mint eldobható társaik.

Mielőtt úszópelenkát vásárolunk, gondosan ellenőrizzük le a méretet és a súlyt, valamint gondoljuk végig, mennyire lehet könnyen levenni az esetleg szennyezetté vált pelenkát a babáról. Egy nyitható-zárható úszópelenka piciknél mindenképp praktikusabb, mint egy bugyiszerűen le –és felhúzható, nagyobb babáknál már a fürdőbugyi szabású is remek választás.



Ha egész nap a strandon vagyunk, ne felejtsük kiöblíteni az úszópelenkát, ill. rendszeresen cserélni a pelenkát, hogy elkerüljük a pelenkakiütéseket!  

2011. május 14., szombat

Hogyan pelenkázzunk egy pólóval?

Gondoltam, megosztom veletek, milyen érdekességet találtam az egyik külföldi blogon, szerintem meghökkentően vicces, ötletes. Bár sejtem, hogy néha kerül az ember olyan helyzetbe, hogy a kéznél lévő textilekből kreál pelenkát a babára, na de hogy a mindennapokban is pólót hajtoghasson nadrágpelussá? Megmutatom a módját, hátha valakinek jól jön egyszer :)




A másik ötlet viszont kifejezetten kreatív: varrjunk pelenkát a régi, mintás pólónkból! Egyedi lesz a babafenék egy jó kis Rolling Stones felsőben :D



Varrási útmutató, akit felcsigázott a dolog!