A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2011. augusztus 17., szerda

Spórolás mosható pelenkával

Bori lányom 1 hónapos kora óta használok mosható pelenkát, vagyis immár 8 hónapja. Kezdtem az olcsóbb kínai pelusokkal, tetrával/prefivel + PUL külső, majd ahogy nőtt a gyerek és kevésnek bizonyultak a meglévő készletek nedszívó kapacitásai – no meg elkapott engem is a gépszíj – úgy gyarapodott a készlet márkás zsebesekkel, all-in-two-val, bambusz és pamutfrottír belsőkkel és nem utolsó sorban vastag, sajátkézzel varrt – bombabiztosnak igérkező – prefolddal.

Az első pelus beszerzése óta vezetem, hogy mennyit költöttem pelenkákra és egyéb kellékekre (papírbetét, pelenkazsák, mosószer, fottiszító). Még a kezdet kezdetén meghatároztam egy költségkeretet (54ezer Ft, amit 18 x 3000 Ft átlagos pelenkaárral becsültem), amit tartani szeretnék. A pelusaim nagyrésze újonnan vásárolt, de van pár használt pelenkám is (elsősorban külsők), no meg én is adtam el már kinőtt S méretű pelenkát. A jelenlegi állomány 56ezer Ft-ba került, vagyis sikerült betartanom a kezdetekkor meghatározott keretet. :)

Persze azt is mindig napra készen számon tartom, hogy mennyibe került volna ez a 8 hónap, ha eldobható pelenkát használok. Napi 8 pelussal (ami nálunk alulbecsüli az első 3 hónap fogyasztását, ugyanis Borit napi 10-12szer kellett pelusozni, ugyanis csak száraz pelusba szeretett bekakilni) naponta többször is és 40 Ft-os pelenka árral (ennél biztos többe került volna, ugyanis én Libero használó voltam az első gyereknél) számolva eddig 76ezret költöttem volna dobtam volna ki a szemétbe.


Ilyenkor persze egyből felmerül a kérdés, vajon számoltam-e a textilpelenka mosásához kapcsolódó költségekkel, vízzel, csatonadíjjal és mosószerrel a mosható pelenkánál - holott extra kiadások az eldobható pelus használata esetén is megjelennek (popsikrémek, extra ruha mosás (mert az eldobhatós  gyakran kifolyt)).

Viszont nekem nem sikerült  számszerűsíteni, hogy mennyit spórolok azzal magamnak és a környezetemnek, hogy nem termeltem kb. 2000 eldobható pelusnyi szemetet ez idő alatt, így mindenképpen hiszem, hogy kevesebb pénzt költöttem mosható pelenkára, mintha eldobhatót használtam volna.

Én - mivel 20ezer Ft-ot spóroltam - elkezdtem gondolkodni, hogy milyen új pelusfajtákat is kellene kipróbálnom a jövőben... :)


2011. augusztus 11., csütörtök

Játékra fel!

A tarka-barka webáruházban játékot indítunk „KEDVENC MOSHATÓ PELENKA TÍPUSOM” címmel, amelyre meghívunk minden környezettudatos, mosható pelenkát használó anyukát!

A játékban bárki részt vehet, aki kedvet érez ahhoz, hogy leírja 5-6 mondatban, melyik az általa leginkább kedvelt pelenkafajta és miért szereti. Típusok szerint 5 kategóriában hirdetjük a versenyt, mégpedig:
• Zsebes pelenka
• Nadrágpelenka (belső, azaz amire pelenkakülső kerül)
• Prefold/tetra pelenka
• AIO/AI2 (All-in-One pelenka)
• Pelenkakülsők (egyméretes, többméretes, combszárnyas, stb.)

Típusonként a legjobb pályázatokat 10%-os kedvezménykuponnal díjazzuk, amelyet áruházunkban használhat fel a következő vásárlásakor, a kedvezményt a vásárlás végösszegéből adjuk.
Ezen felül minden résztvevő bekerül a sorsolásba, amelyen 3 db 5%-os kedvezménykupont lehet nyerni.

Pályázni kétféle képpen lehet: e-mailben vagy a Facebook-on keresztül.
Várjuk Facebook bejegyzéseiteket az üzenőfalunkra (http://www.facebook.com/#!/pages/tarka-barkahu/135643376504789) és leveleiteket a kapcsolat@tarka-barka.hu címre, aug. 31.-én éjfélig, „nyereményjáték” jeligére.

Figyelem! Nem a kapható pelenkamárkák dicséreteit várjuk, hanem a típusok legjobbnak tartott előnyeinek megfogalmazását!

A kapott pályázatokat itt a blogon is megjelenítjük, hogy segítsük a moshatózáson gondolkodó anyukatársakat, hiszen így sok tapasztalt anyuka véleményét ismerhetik meg, tömören és lényegretörően megfogalmazva.

2011. augusztus 10., szerda

Nedvszívás teszt

Aki moshatózik, tudja, hogy a különböző anyagú betétek, prefik, nadrágpelenkák eltérő nedvszívó képességgel és vízmegtartó képességgel bírnak. Na de milyet adjunk a babára, ha hosszabb vagy rövidebb útra megyünk, ha hordozunk, ha éjszakára akarunk megfelelő pelenkát vagy csak otthoni játékhoz?

Elhatároztam, összegyűjtöm az általunk valaha is használt nedszívó egységek teherbírását. Blanka és Bori 8-10 hósak, a róluk levett pisis pelenkák súlyát tartalmazza az alábbi táblázat, néhány kiegészítéssel, amelyet a tarka-barka webáruház vásárlói mértek saját babáiknál - ezúton is köszönöm nekik a segítséget!

Minden egyes pelus esetében a mért legnagyobb súly van jelölve.


súly
állapot
BETÉT


Frottír piskóta alakú betét                         
18 dkg
tele
Mikroszálas piskóta betét  
(S, M)             
15 dkg, 17 dkg
tele
Bambusz piskóta betét                             
19 dkg
tele
Little Comfort szárazontartó betétje  (ami a Bambee, Bamboo-hoz tartozik)
 11 dkg, 13 dkg
tele



NADRÁGPELENKA


Monapel Komfort, 1 pamutbetéttel          
37 dkg
csordultig
Little Comfort Bamboo
(bambusz, 1 szárazontartó betéttel)
30 dkg

tele
Little Comfort Bambee
(bambusz, 1 szárazontartó betéttel)
39 dkg
*2 évesnél 48 dkg volt!
tele
BrightBots frottír nadrágpelenka              
 30 dkg
tele
Happy Heiny's Heiny Hugger 
(S, M, L)
24 dkg, 33 dkg, 36 dkg
tele
Tots Flexitot 1. méret, betéttel             
29 dkg
tele



PREFOLDOK


Popolini pamut prefold
(S: 30x40 cm, M: 40x45 cm)
19 dkg, 26 dkg
tele
Little Comfort Night Genie (bambusz, 30x30 cm)
14 dkg
tele



HAGYOMÁNYOS TEXTILPELENKÁK


Tetra (mull) pelenka (régi típusú, 60x60 cm)
25 dkg
tele
Tetra (mull) pelenka (új gézszerű, 70x70 cm)     
15 dkg
tele


Remélem, hasznotokra szolgál a táblázat, örömmel fogadok adatokat tőletek is - készítsünk egy széleskörű adatbázist együtt!