A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2012. május 15., kedd

Bombabiztos külső éjszakára és hordozáshoz – avagy, hogyan lettünk barátok a szövet gyapjúkülsővel

Amikor elkezdtem a moshatózást  az 1 hónapos lányommal, a gyapjú gondolata is elrettentett. 

Gyerekkori emlékek sejlettek fel a szúrós, nehéz gyapjúpulcsikról, amelyek egy óvatlan pillanatban picire zsugorodtak egy rosszul beállított mosási program eredményeként.
 
Éjszakára a kezdetektől bambusz nadrágpelenkát hasznátam, de ahogy nőtt a baba és a hozzátáplálás ideje is elékezett, a PUL külsőben egyre szagosabb lett reggelre a pisis pelenkabelső. Ráadásul többször is kevésnek bizonyult combban a PUL külső, nemcsak éjszaka, hanem hordozáskor is. Mindenki azt mondta, hogy nincs mese, ki kell próbálni a gyapjút. 


Mivel szeretek kötni, elsőre egy kötött külsővel próbálkoztam, de ez nem lett kedvenc (a fő indok, hogy superwash gyapjút használtam, amiről kiderült, hogy nem alkalmas pelenka külsőnek, mert nem nemezelődik). De a gyapjúszövettől még mindig idegenkedtem, mígnem egyszer alkalmam volt finom, puha szövetből készült külsőt tapogatni. Ekkor született meg a döntés, hogy ezt ki kell próbálni.
 

A választás egy egyméretes, két rétegű, 100% gyapjúszövetre esett, amely az első lanolinozást követően még puhább lett. Őszintén szólva kétkedve vártam az első próba eredményét, és igazolva láttam magam, amikor reggel nedves volt a külső. Igen ám, de kiderült, hogy egy vadonat új szövet gyapjú külsőt nem elég egyszer áztatós módszerrel lanolinozni, mert a szövetnek alaposan át kell itatódnia lanolinnal.

Így röviddel az első után kapott egy második adag lanolint, és innentől már barátok lettük. Éjszakára kizárólag ezt használom a bambusz belsőimhez. Minden nap kiszellőztetem, havonta mosom, de két mosás között hetente elkenek egy kis lanolint a belsejében, amikor úgy érzem, hogy reggel talán kicsit nyirkosabb. 

Ha elmegyünk itthonról vagy hordozom a gyereket, akkor is a gyapjú szövet a biztos választás, mert bírja a nyomáspróbát és nem ázik ki combban.


Én azért szeretem a szövet gyapjú külsőmet, mert:
-   puha, nem szúrós, természetes anyag,
-   a baba bőre (főleg melegben vagy éjszaka) kiválóan szellőzik benne,
-   nem igényel sok törődést a kezelése,
- igazán megbízható pelenkázási megoldás, különösen ha bambusz nadrágpelenkával kombináljuk.

Amihez viszont hozzá kell szokni a gyapjúkülső használatakor:
-    mivel szellőzik, nemcsak a levegőt, de a szagokat is jobban átereszti, így reggel célszerű a pisi szagát kiszellőztetni a szobából
-   a baba ruhája hosszabb használat után nyirkosnak tűnik. de én nem szoktam lecserélni a ruhát, pár perc alatt meg is szárad a nyirkos érzetű ruha pelenka csere után,
-  a gyapi külső nagyobb csomagot képez a fenéken, mint egy PUL külső, így célszerű nagyobb ruhát/bodyt adni a gyerekre.



Ha eddig kételyeid voltak a gyapjú használatáról, de egy megbízható pelenkakülsőt keresel, csak javasolni tudom, hogy szerezz be egy gyapjú külsőt, hogy magad is meggyőződhess róla, hogy valóban egy jó választás.


(a fotókon látható külső megvásárolható a tarka-barka.hu webáruházban)