A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2011. február 4., péntek

Hogy is néznek ki ezek a mosható pelenkák?

Amikor a neten elkezdtem nézegetni a pelenkázás módjait, trükkjeit, jó ideig úgy éreztem, menthetetlenül elveszek a rengeteg információ és pelenkafajta között.


Gondoltam, készítek pár felvételt a lehetséges pelenkázási megoldásokról, mert leírva gyakran nem tudja a laikus elképzelni, mit is jelent például a „külső+belső” kombináció, vagy miben különbözik a „zsebes” pelenka az „AIO” (All-in-one) pelustól.

Kezdjük onnan, hogy mi lehet "belső"?
A belső tulajdonképpen az az egység, ami a pisit felszívja. Ez lehet hagyományos textilpelenkától sűrűbb szövésű, többrétegben összevarrt "prefold", lehetnek téglalap vagy piskóta alakú nedvszívó betétek, valamint a nadrágformájú pelenkák. A pelenkabelsők készülhetnek mikrószálból, frottírból, (organikus) pamutból, kenderből, gyapjúból, vagy ezek kombinációjából. A belsőkre értelemszerűen egy vízhatlan külsőt kell tenni, hogy ne ázzon át a baba ruhája.


egy nadrágpelenka és egy frottír "insert" (=betét)



a nadrágpelenka kinyitva, belül saját inserttel

és az előző képen megismert frottírbetét



egy 3 rétegbe hajtott prefold (alap hajtogatás)



prefold folyós széklethez hajtogatva (oldalfalas hajtogatás)


A tetra pelenka és a prefold a baba igényeinek megfelelően hajtogatható is, a képen lévő feltekerős hajtogatási mód folyós széklethez kiváló megoldás.

Milyenek a "külsők"?
Ezek a vékony anyagú pelenkaborítók vízhatlan réteggel vannak ellátva, régen ezt hívták gumibugyinak. A nedvesség átszivárgását megakadályozó réteget poliuretánnak (PUL) hívják. Vannak olyan külsők, amelyek kis zsebbel vannak ellátva a pelenka elején és/vagy végén annak érdekében, hogy a betétet fogják, ne engedjék elcsúszni, illetve hogy a nedvesség semmiképpen se vezetődjön ki a pelenkabelsőből a babaruhára.


egy egyméretes és egy többméretes (M) külső


látszik a betétet tartó zseb



A "külső”+”belső” pelenkázási megoldás
tehát egy vízzáró pelenkakülső és egy nedvszívó betét vagy nadrágpelenka (=”belső”) kombinációja. Nálunk személy szerint, pár hós kisbabánál ez vált be a legjobban.


egy alap hajtogatású tetra pelenka és egy külső, amibe bekerül




így :)




Egy másik külső, frottírbetéttel



Mit jelentenek az AIO, AI2 rövidítések?
AIO, AI2: az eldobható pelenka textil mása, azaz ugyanúgy adjuk fel a babára és vesszük le róla, mint a „papírt”. Az All-in-One pelusok betétje jellemzően fixen bevarrt vagy részlegesen kihúzható, de teljesen nem különíthető el a betét a külsőtől. Az All-in-2 pelenkák ezek továbbfejlesztett változatai, ám a betét külön mosható, majd visszapatentolható a "külsőbe".



egy AI2: azaz a betét és a "booster" (=erősítő) betét be van patentolva a külsőbe



a betétre rápatentolható a booster


És mitől "zsebes" egy pelenka?
Az egyben pelenkáknak ún. "zsebes" változatuk is létezik, ezeknél a zseb akadályozza meg a betét elmozdulását. A vízzáró vagy szellőző anyagú külső nem érintkezik közvetlenül a babapopóval, mivel a pelenka belső oldalára a két szélen és a pelenka elején puha anyag van varrva (leggyakrabban polár, mikroszálas anyag, ritkábban pamut). Ahol nincs leszegve, a pelenka hátsó végén, ott nyílik a a „zseb”, ahová a nedvszívó egységet lehet betömni. Már aki akarja, mert én csak ráhelyezem a betétet és kész... :)



egy zsebes pelus és a frottír betétje



a betétet betoljuk a zsebbe, egészen ütközésig és elrendezzük




és íme a zsebes pelenka, megtömve.


Vagy egyszerűen csak ráhelyezzük a betétet a pelenkára

Mindegyik típus esetén léteznek "egyméretesek", amik születéstől a szobatisztaság eléréséig használhatóak a méretállítás lehetőségének köszönhetően; illetve "(több) méretesek", amelyek a baba súlyának megfelelő méretűek, általában (Newborn), Small, Middle, (X)Large besorolás szerint. Szintén a legtöbb márka kínál patenttal, ill. tépőzárral zárható, hosszában pedig patenttal állítható külsőket és nadrágbelsőket.

Mire jó a "papírbetét"?
A széklet felfogására: a papírt csak kidobjuk a szemétbe vagy lebomló papírok (és eldugulásra nem hajlamos rendszerek) esetén lehúzzuk a WC-ben. Mindjárt kellemesebb a moshatózás, ha nem a kakás pelenkát kell öblögetni-mosogatni, csak olyat, amibe legfeljebb a széklet "nedve" szívódik be ;)

az insert-en sarokra állított
papírbetét, mellette a teljes hosszúságú papír

Ezek a papírbetétek tekercsben vagy laponként, dobozba csomagolva kaphatóak, márkánként rendszerint különböző méretűek. A hosszabbakat én félbe vágba, sarkára állítva teszem a betétre. Ezek a papírok általában nem tépődnek el könnyen, akár többször is moshatóak.

Remélem, segítettem! Ha kérdés lenne, csak írjátok be, szívesen válaszolok! :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó összefoglaló! Köszi.

    VálaszTörlés
  2. Most kezdtem belemerülni a témába. Én a babám születésekor kaptam ajándékba egy pop-in pelust. Abban van bambuszréteg, kívül mintás vízhatlan és adtak hozzá kétféle papírt is. Ha jól értem a cikk alapján, akkor ahogy össze van szerelva a pelus, úgy kell ráadnom, és belerakni a papírt. A papír felfogja a kakit, a bambuszt meg tudom kipatentolni és kimosni? Azt nem értem még a tájékoztatü alapján, hogy fiúknál valami más hajtogatást mutat a rajz a bambuszos rétegre... Ebben tudnál segítteni? (bocsánat, ha később lesz hasonló cikk, most kezdtem olvasni a blogot)

    VálaszTörlés