A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2011. február 15., kedd

A mosható pelenka költségei

A mosható pelenkára sokan azért nem mernek igent mondani, mert a túlságosan nagy kezdeti beruházás elriasztja őket - ez leginkább az apukák esetében jelentős visszatartó tényező.

Pedig akárhogy is számoljuk, pelusmennyiségtől (azaz tulajdonképpen így a mosási gyakoriságtól) és a kiválasztott pelenkák árfekvésétől függően kb. fele csupán annak a költségnek, amelyet az eldobható pelusokért cserében a boltokban hagyunk a mintegy 2,5-3 évet felölelő pelenkázási időszak alatt.

Egy kedves ismerősöm nem sajnálta az időt arra hogy egy kalkulátort készítsen a mosható pelenkázás vs. eldobható pelenkázás költségeiről, figyelembe véve az összes felhasználható energiaráfordítást, a naponta elhasznált pelenkák mennyiségét, a gyerekek számát, stb.
Ennek a kalkulátornak a segítségével „forgatókönyveket” állítottam össze különböző háztartásokra nézve a költségeket, a teljesség igénye nélkül.

A pelenkázás költségei eldobható pelus esetén:
Ha azt vesszük, hogy egy ilyen pelenka átlagosan 55 Ft-ba kerül, amiből naponta átlagosan 6 db fogy és a gyermek kb. 3 éves korára lesz szobatiszta, akkor a boltban hagyott összeg igazán egy vagyont tesz ki, kb. 320 000 Ft-ot.
És ez minden egyes gyermek esetében ugyanennyi, azaz 2 gyereknél 640 000 Ft, 3 gyereknél 960 ezer Ft a teljes kiadás!

A mosható pelenka használatának költségei:
-Ha a szárítás a levegőn történik (azaz nem számolunk a szárítógép fogyasztásával), kb.
50 000 Ft-os egyszeri beruházással (a 2-3 napra elegendő pelenka megvásárlásával) és havi 1 500 Ft-os kiegészítő (papírbetét, mosószer, stb.) vásárlásából adódó kiadással
1 gyerekre a moshatózás költsége kb. 160 000 Ft,
2 gyerekre kb. 270 000 Ft, azaz a 2. babánál 135 000 Ft,
3 gyerekre kb. 380 000 Ft, ami a 3. kicsinél 126 000 Ft-ot jelent.

-Ha szárítógépben kell szárítanunk, akkor ez az összeg kb. 222 000 Ft-ra kúszik fel 1 gyerekkel számolva, de még mindig jóval elmarad az eldobhatóra fordított összeg mögött.


Mivel a pelenkák nem amortizálódnak el úgy, hogy teljesen használhatatlanok legyenek mire a gyerkőc szobatiszta lesz, alacsonyabb áron eladhatók vagy eltehetők a következő gyermek popójára, akinek a pelenkázása így minimális költséget fog jelenteni.

És akkor még nem szóltunk arról a sok-sok tonna szemétről, aminek a feldolgozási és ártalmatlanítási költségeit megspóroltuk a jövőnek, a gyerekeinknek!

A kalkulátor itt érhető el, hogy mindenki kiszámolhassa, milyen jól is jár, ha áttér a mosható pelenkára ;) Figyelem! A felhasznált energiák árát ellenőrizni kell, ezek pl. a szolgáltatótól kapott számlákon is szerepelnek. Nálunk a víz ára pl. 370 Ft/köbméter, a csatornadíj szintén, én ezekkel számoltam a fenti költségeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése