A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2011. július 25., hétfő

Új papírbetét a piacon – teszteltük a Bambinex papírbetétet

Kipróbáltam az elmúlt 7 hónap során pár papírbetétet, de eddig egyértelműen a Popolini anyatejes papírbetét volt a befutó: puha, vastag, valóban sokszor mosható és az anyatejes székletet (is) valóban jól felfogja. Viszont ő sem tökéletes, ugyanis engem kicsit zavart a szélessége (új állapotában). Míg a prefold/tetra+ Flip kombinációba tökéletes szélességű, addig a nadrágpelenka belsőkből és a zsebes pelenkáimból eléggé kilógott. Mosás után ez a probléma megoldódott, ugyanis pont annyit zsugorodott, hogy már nem lógott ki a zsebeseimből. Így zsebes pelusba a kedvencem a már legalább egyszer kimosott Popolini tekercses papírbetét volt, addig amíg nem próbáltam ki a Bambinex papírt.


A Bambinex papír vastagsága, puhasága tapintásra ugyanaz. Méretben eltér a két papír, a Popolini 28 x 16 cm, a Bambinex 13 x 29,5 cm, mosás után a Popolini 26,5 x 14,5 cm, a Bambinex 12,5 x 28 cm. A lányom már 8 hónapos, így azt nem tudom kipróbálni, hogy a csak anyatejes székletet ugyanúgy felfogja-e a Bambinex, mint a Popolini. De a hozzátáplált esetében tapasztalatom szerint egyformán jó mind a kettő.

A webáruházak árai alapján a Bambinex ára átlagosan 20%-al alacsonyabb, mint a Popolini tekercsé. Én egy jó ár-érték arányú papírbetétnek tartom. Jelenleg felváltva használom a két papírbetétet: zsebesbe a Bambinex-et, Flip-be, Happy Heinys külsőbe a szélesebb Popolinit.

Ami igazán nagy csalódás volt számomra, az a BambinoMio Mioliner. Annak ellenére, hogy a gyártó azt mondja, hogy ez egy újabb generációs betét, amelynek sűrűbb a szövése, mint az előző, nem sokat fog fel. A mosást pedig végképp nem bírja, ugyanis már 40 fokon mosva harmónikaszerűen összepödrődik és sem vizesen, sem szárazon nem lehet kisimítani. Míg a Popolini és Bambinex papírokat simán ki lehet akár vasalni is (de nem szükséges, mosás után kirázom, és simára szárad), a Mioliner esetében ez sem megoldás, ugyanis egy pillanat alatt ráragad a vasaló talpára.

Másik nagy csalódás a kínai papír, bár nem kellett volna legyenek illúzióim. Coolababy pelusaimhoz anno kipróbálás céljából vettem egy tekercs papírt is. Azóta is megvan a jórésze... Ez gyakorlatilag egy sütőpapír, egyik fele viaszosan csillog, másik matt, és a pelusba téve zörög! A mérete is furcsa, valójában egy négyzet, ami miatt vagy kettőbe kell hajtani (így vastagon zörög a pelenkában az első pisiig, amikoris benedvesedik és felpuhul kicsit), vagy a betét alá behajtani. És még csak olcsó sem volt...

Nektek milyen tapasztalatotok van (más) papírbetétekkel (is akár)?

2 megjegyzés:

  1. Szomorúan tapasztaltam, hogy a Pop-in papír is nagyon összegyűrődik mosás után (harmónikaszerűen), így nem igazán kényelmes az újra használata.

    VálaszTörlés
  2. Több papírbetétet is próbáltunk: Maternelle-es, Bummis, Popolini, Disana, de eddig a Bambinex viszi a pálmát, mind ár-érték arányban, mind kényelemben. Végre egy papírbetét, amit nem kell hajtogatni, méretre vágni, mindegy hogy kétrészes, vagy zsebes pelushoz használjuk. Tetszik az anyaga is, puha tapintású (mosás után talán egy picit veszít a puhaságából), anyagában hasonlít a Popolini és a Disana papírbetétekhez.
    A Bummis papírbetétje egy ritkább szövésű, fátyolszerű anyag, kellemes tapintású, de sajnos mosás után nagyon összemegy, összepöndörödik.

    VálaszTörlés