A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2013. január 23., szerda

Hogyan (ne) tegyük tönkre a bambuszpelenkáinkat

Az internetet böngészve elrettentő példákat lehet olvasni a tönkrement pelenkákról. Ezt többen márkafüggőnek gondolják, de tapasztalatunk szerint ez inkább mosási szokás függő.


Két éve forgalmazunk bambusz pelenkákat, ez idő alatt több márka bambusz termékét mi is folyamatosan használjuk gyerekeinknél és semmilyen anyagkivékonyodást, anyagelhasználódást nem figyeltünk meg. Eddig városi legendának hittük a tönkremenő pelenkákat, de nemrégiben kaptunk reklamációt kilyukadt bambusz termékekre. 


A pelenkák drasztikus elhasználódása arra késztetett, hogy mind a pelenkát mosó anyukával, mind a gyártókkal beszéljük, hogy az okokat feltárhassuk. Mivel a gyártási hibát/anyaghibát gyorsan kizártuk, maradt a mosási szokások vizsgálata. 


A következtetést levontuk és szeretnénk veletek is megosztani:
-          A bambusz pelenkákat ne mossuk 60 fok felett, 50-60 fokos hőmérséklet elegendő a tisztításukra. Ha esetleg kételyünk lenne, adagoljunk pelenka fertőtlenítőt a mosáshoz, szigorúan a mosószer tartályba!
-          A foltokat legkíméletesebben epeszappanos finom bedörzsöléssel és napfénynél történő szárítással (UV sugarak hatása) távolíthatjuk el. Ha első mosás után mégis foltos marad a pelenka, ne csüggedjünk, többedik mosásra el fog tűnni a folt (és jön a következő mellé :) ). A pelenka nem abrosz, hogy a foltok miatt „szégyenkezzünk” és ne higyjünk a klórt tartalmazó tisztítószerek reklámozóinak sem, hogy a foltokban hemzsegnek a bacilusok.
-          Ha nagyon foltosnak ítéljük napoztatás után is a pelenkánkat, akkor áztathatjuk nátrium-perkarbonátos vízbe, de tartsuk be a hígítási ajánlást (5 liter vízhez legfeljebb 10-15 ml nátrium-perkarbonátot tegyünk). Soha ne tegyük a vegyszert töményen, por formájában a bambusz pelenkára, mert kimarja azt.
-          A foltokat soha ne dörzsöljük túl durván vagy körömkefével, mert az anyag szétszakad.


Végezetül mutatunk pár példát arra, mit eredményezhet bambuszos anyagok esetén a nem megfelelő mosó- és tisztítószerek alkalmazása. Az ilyen sérült pelenkákra természetesen nem érvényesíthető a garancia, mivel nem gyártási hibáról van szó, hanem kezelésből eredőről.

Mossunk alaposan, de kíméletesen, hogy pelenkáink hosszú életűek maradjanak és valóban több gyereket is kiszolgálhassanak.






10 megjegyzés:

  1. Valahol olvastam, hogy az ecetes öblítés árt a bambusznak. Ez igaz?

    VálaszTörlés
  2. Mi a helyzet az ecetes öblítéssel és a mosószódás mosással/vízlágyítással a bambuszos pelenkák esetén? Nekem semmi gondom nem volt másfél évig a pelusokkal (POP-IN), majd elkezdtem kb 15 ml-nyi mosószódát adagolni a mosáshoz a mosószertartályba (ugyanennyi MIO FRESH fertőtlenítő mellé; illetve kb 20-30 ml folyékony ECOVER mosószert raktam a mosódobba; öblítő nincs) és pár hét után elkezdtek lyukak, szakadások megjelenni a pelenkabetéteken. Okozhatta ezt a szóda vagy egyszerűen ennyit bírtak ki a pelusok és elértek?

    VálaszTörlés
  3. Az ecetes öblítés megeszi a Popin bambusz belsőket. Erre láttunk mostanában több példát is. Felhívnám a figyelmet, hogy a gyártó sem ajánlja!
    A mosószóda is elég agresszív szer, célszerű meleg vízben feloldani és úgy adni a mosáshoz, különben a hideg vízzel elegyedve megkeményszik és nagy darabokban jut a mosógépbe, így direktbe kerül a textíliára.

    VálaszTörlés
  4. Mit lehet tenni akkor, ha elkezdett a bambusz megkeményedni? Sajnos későn kapcsoltam, és az a gyanúm, hogy a pelenkafertőtlenítőss (MioFresh) áztatás tehetett be nekik...

    VálaszTörlés
  5. A keményedés a kemény víz vagy/és a fűtőtesten történő szárítás miatt van általában. Puhításban segít a szárítógépben történő szárítás vagy a "szárazmosás", a száraz pelenka megdörzsölése, mintha kézzel mosnánk :)

    VálaszTörlés
  6. Az lenne a kérdésem, hogy a popeazy pelus külsőt moshatóm a bambusz booster mosószerével? Csak arra gondoltam, hogy egybe mosnám ki. Segítségét előre is köszönöm:

    VálaszTörlés
  7. Igen, moshatod.

    VálaszTörlés
  8. akkor milyen mosószerrel lehet mosni a bambuszos popin-t? mosódiógél, mosószóda, ha jól értem kiesett..

    VálaszTörlés
  9. Alacsony enzimtartalmú folyékony mosószerrel, amibem nincs celluláz. Én ezekkel mostam: Norit baby, DM-es sport mosószer (pink), Dreft baby, Ecover. Vannak speciálisan pelusokhoz készült mosószerek is a webáruházakban, pl. Bambinomio.

    VálaszTörlés
  10. Tomi baby mosógél alkalmas a mosható pelenkák tisztítására???

    VálaszTörlés